Vraag:
Wat betekent "een telefoon rooten"?
Louis Rhys
2010-09-14 08:01:34 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Ik hoorde deze zin of de varianten (geroote telefoon, rooten, enz.) in Android-forums, maar ik weet niet wat het betekent. Kun je het in eenvoudige bewoordingen uitleggen?

Twee geweldige bronnen om dit beter te begrijpen zijn: http://code.google.com/p/android-roms/wiki/Obtain_Root en de [CyanogenMod Wiki] (http://wiki.cyanogenmod.com/index.php? title = Main_Page). De laatste doet een * geweldige * taak om termen overal te definiëren, dus zelfs als het niet je doel is om CyanogenMod te installeren (wat ze ook definiëren :)), is de wiki een geweldige manier om hiaten in je begrip op te vullen.
Dode URL.Cyanogenmod.com is onlangs verdwenen.Probeer in plaats daarvan https://wiki.lineageos.org.
Gerelateerd: ** HOE ANDROID DE ROOTTOEGANG BEPERKT? ** sectie in mijn antwoord op [Hoe Magisk werkt?] (Https://android.stackexchange.com/a/213344/218526)
Zeven antwoorden:
#1
+112
keithjgrant
2010-09-14 08:45:27 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Uw telefoon 'rooten' betekent dat u beheerdersrechten krijgt op het bestandssysteem van uw telefoon (in linux is root de gebruikersnaam van de hoofdbeheerder). Met root-toegang kunt u alles wat u maar wilt op de telefoon installeren en verwijderen.

De meeste telefoons hebben beperkte toegang tot wat u er wel en niet mee kunt doen. Dit hoeft niet per se een slechte zaak te zijn, omdat het kan voorkomen dat gebruikers per ongeluk iets breken waar ze niet mee mogen rotzooien aan de telefoon, vooral met betrekking tot het besturingssysteem. Veel fabrikanten beperken uw rechten echter tot dingen die niet echt zo bedrijfskritisch zijn, en het rooten van de telefoon lost dit op.

Als u een paar onnodige applicaties (bloatware) vooraf op uw telefoon die u niet kunt verwijderen, geeft rooten u deze mogelijkheid. Hiermee kunt u ook upgraden naar nieuwere versies van Android voordat de fabrikant van uw telefoon en / of mobiele provider de updates voor u beschikbaar stelt. Wees echter gewaarschuwd dat rooten mogelijk uw garantie ongeldig maakt.

Raadpleeg deze vraag voor meer informatie over wat u met rooten kunt doen met uw telefoon.

Mooi antwoord ... Ik hou ook van het gedeelte waar je zei: "Je kunt er ook upgraden naar nieuwere versies van Android".Zijn er goede bronnen die u daarvoor kunt aanbevelen?(Hopelijk een van uw eerdere antwoorden ...)
Waarom is bloatware zo belangrijk voor veel gebruikers?Zolang de telefoon goed werkt en men de blatware kan uitschakelen (ik niet omdat ik er niet op let), zou alles in orde moeten zijn.
#2
+46
Matt
2010-09-14 08:56:40 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Wanneer u uw telefoon "root", ontgrendel u de beheerdersrechten van de telefoon die standaard zijn vergrendeld door de fabrikant. Het is vergelijkbaar met "Jailbreaking" in de iPhone-wereld.

Door je apparaat te rooten kun je dingen doen zoals je CPU overklokken of onderklokken, die vooraf geladen apps verwijderen die je telefoon niet zal verwijderen, zoals Amazon MP3 of Corp Calendar, installeren bepaalde apps die root-toegang vereisen, laad aangepaste ROM's ...

De fabrikanten willen niet dat u toegang heeft tot deze opties om een ​​aantal redenen, waaronder maar niet beperkt tot:

 • Ze willen controle hebben over en zorgen voor een specifieke gebruikerservaring
 • Bepaalde providers vereisen dat bepaalde functies worden geblokkeerd omdat ze willen dat je ervoor betaalt of omdat ze niet compatibel zijn met hun netwerk
 • Als je niet weet wat je doet, kun je je telefoon 'brick' (onbruikbaar maken) of in ieder geval genoeg problemen veroorzaken waarbij je de technische ondersteuning belt en vraagt ​​waarom je telefoon niet werkt.
Een belangrijke is dat u kritieke systeemcomponenten kunt verwijderen en moet wissen (opnieuw installeren). Ze willen dit niet. Te veel ontevreden klanten en telefoontjes voor technische ondersteuning :)
@DmitriyLikhten Ik betwijfel of zijn technische ondersteuning en noch de tevredenheid van klanten, in plaats daarvan ** geld verdient aan bloat en surveillance **.
#3
+22
Quandary
2010-09-14 08:45:55 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Om root-toegang (beheerder) te krijgen tot een telefoon.

'root' is de gebruiker met UID 0, wat het equivalent is van een volledig 'systeembeheerdersaccount'.

Het betekent dat je de toestemming hebt om alles te doen. Alles omvat het openen van beveiligde poorten (bijvoorbeeld voor wifi-tethering), het updaten en upgraden van het besturingssysteem en alle software, het vervangen van het besturingssysteem door je eigen software, volledige toegang tot elk bestand op de machine, en de mogelijkheid om elk bestand te verwijderen, inclusief het volledige besturingssysteem.

"vervang het besturingssysteem door uw eigen software" is niet waar. Root is niet vereist om nieuwe firmware te flashen. Het kan het proces echter gemakkelijker maken.
#4
+22
Bryan Denny
2010-09-14 09:01:43 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Kort gezegd betekent het dat u beheerderstoegang tot de telefoon krijgt. Om dingen te doen die een normale (niet-beheerder) gebruiker van de telefoon niet kan doen.

#5
+15
Yevgeny Simkin
2010-09-14 09:10:27 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Andere antwoorden zijn al correct, maar alleen voor een beetje nerd-referentie. In alle op Unix gebaseerde systemen is er een "root" -gebruiker die toegang heeft tot alle functies die beschikbaar zijn door het besturingssysteem. Dit is een zeer krachtig (en gevaarlijk) voorrecht, want als je eenmaal root bent, kun je alles doen, en veel van wat je kunt doen kan het systeem volledig vernietigen.

Dit is waarom wanneer je een server beheert, je doet het meestal niet als root, zodat je kunt profiteren van het besturingssysteem dat zegt "umm ... dat wil je niet doen!" wanneer je hem per ongeluk vraagt ​​om de hele harde schijf om 3 uur 's nachts schoon te vegen.

#6
+15
Dmitriy Likhten
2010-09-14 20:26:24 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Dit is een beetje een wijziging van alles. In wezen is rooten jailbreaken. U bent een gebruiker, u heeft geen beheerderstoegang tot uw eigen telefoon. Rooten is het proces waarbij toegang wordt verkregen tot de "root" -gebruiker. Als je eenmaal root hebt, zijn er een aantal leuke dingen die je kunt doen.

 • Verwijder "systeem" -apps zoals Sprint's Nascar- of NFL-apps.
 • Gebruik tools zoals Open Tethering om te doen wifi-tethering (gratis)
 • Onderklok of overklok uw processor (onderklokken met SetCPU helpt het batterijgebruik op peil te houden zonder echt de prestaties te beïnvloeden wanneer uw telefoon inactief is / enz.)
 • Installeer een aangepaste hersteltool.
  • Nandroid-back-up - Een volledige dump van het interne geheugen van je Android naar de SD-kaart waarmee je een zeer schone back-up kunt maken en je Android letterlijk terug kunt rollen naar dat punt wanneer dat nodig is. Hiermee kun je ook binnen enkele minuten van besturingssysteem wisselen door 2 back-ups te maken, van elk 1.

De laatste tijd wordt rooten efficiënter en met 1-klik rooten komt eraan het zou voor de meeste mensen een koud kunstje moeten zijn, installeer het gewoon en laat het een half uur draaien.

Het enige risico is je telefoon met stenen te maken (wat kritieke software verpesten waardoor het onmogelijk wordt om te starten it up of installeer een fix).

#7
+7
jiggunjer
2015-11-20 16:14:02 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Deze vraag is een van de meest bekeken vragen op deze site, maar alle antwoorden zeggen hetzelfde: "beheerdersrechten krijgen, laten we dingen doen zoals xyz en abc". Dit laatste maakt niet echt deel uit van een relevant antwoord, en er is hier inderdaad al een vraag: wat kan een geroote telefoon doen?.

Natuurlijk staat rooten gelijk aan het verkrijgen van beheerdersrechten, maar laten we wat meer details toevoegen: hoe beheerdersrechten worden geïmplementeerd in Android. Wat gebeurt er op technisch niveau als je een telefoon root? Er komt een nieuw programma / applet beschikbaar: su . Het bevindt zich in de map / system / xbin / en stelt gebruikers in staat om naar een andere gebruikers-ID te schakelen - inclusief root (ook bekend als admin).

Onthoud dat in Android-applicaties normaal gesproken onder hun eigen gebruikers-ID draaien. Dus als 1) su bestaat en 2) een app het gebruikt om over te schakelen naar root, dan kan de app alles doen wat de root-gebruiker zou kunnen doen!

Niet alle rooting-methoden produceren dezelfde verandering. Veel methoden zijn bijvoorbeeld afhankelijk van een extra app genaamd superuser.apk die een aangepaste versie van het su binaire bestand heeft. Hierdoor kan de app fungeren als beheerder van machtigingsbeheer wanneer su wordt aangeroepen door een app.

Naast su en superuser (of SuperSu), wordt busybox vaak geïnstalleerd als onderdeel van het root-script. Deze drie bestanden (technisch busybox is een set bestanden) zijn de meest voorkomende toevoegingen als we het hebben over het rooten van een telefoon.


Het is niet triviaal om gewoon een su code te kopiëren > naar de map zelf, aangezien de / systeempartitie alleen-lezen is aangekoppeld en je rootrechten nodig hebt om het (opnieuw) te mounten als schrijfbaar (en je zou schrijfrechten nodig hebben als dat het geval was).

Een 'indirecte' manier om dit te doen is het gebruik van een herstel met uitgebreide functionaliteit, het kan / systeem mounten als beschrijfbaar en bestanden ernaar kopiëren. In de meeste gevallen betekent dit het flashen van een aangepast herstel, aangezien veel bestandenherstel beperkt zijn tot het patchen van alleen specifieke (OEM) bestanden.

Een meer 'directe' manier zou zijn om direct een nieuwe / systeempartitie te flashen (met root-bestanden) met behulp van een knipperend hulpmiddel. Dergelijke tools zijn onder meer: ​​

 • odin (pc - alleen Samsung)
 • fastboot (pc - algemeen Android)
 • flashify (app - algemeen Android)

Het is relatief eenvoudig om de / systeempartitie vanaf je telefoon te kopiëren - of een afbeeldingsbestand van internet, en de door root gewijzigde partitie terug te flashen. Ten slotte kunt u mogelijk een rootshell krijgen met ADB, als de ROM is gecompileerd om dit toe te staan ​​(niet gebruikelijk in ROM's op voorraad). Met behulp van de rootshell is het triviaal om partities opnieuw te koppelen en bestanden te kopiëren waar je maar wilt - als je linux-commando's kent.

Deze eenvoudige methoden werken voor telefoons die ontgrendeld / gemakkelijk te ontgrendelen zijn. Wanneer een bootloader is vergrendeld, kan het proces van rooten een ingewikkeld proces worden dat van apparaat tot apparaat kan verschillen, zie hier meer specifieke informatie over rooten. Dit komt doordat aangepaste wijzigingen aan belangrijke partities de OEM-'handtekening' breken en ervoor zorgen dat de bootloader het laden weigert (bootloop). Of in sommige gevallen zal de bootloader alle wijzigingen ongedaan maken.

"* Ten slotte zou je in staat kunnen zijn om een ​​rootshell te krijgen met ADB, als de ROM is gecompileerd om het toe te staan ​​(niet gebruikelijk in standaard ROM's). *" - de hele ROM is daar niet verantwoordelijk voor, alleen de kernel is dat. Breng wijzigingen aan in de kernel en je zou onveilige adbd op je machine draaien (adb root, dat wil zeggen).
"* elke aangepaste aanpassing aan belangrijke partities zal de OEM 'handtekening' breken en ervoor zorgen dat de bootloader het laden weigert (bootloop). *" - volgens de instructies van Google [hier] (https://source.android.com/security/verifiedboot/ Verified-boot.html # boot_state), in het geval van een niet-overeenkomende handtekening, moet de bootloader een waarschuwing geven die niet hetzelfde is als het weigeren van de gebruiker om het besturingssysteem op te starten. Waarom zou het een bootloop veroorzaken?
@Firelord Je hebt gelijk dat opstarten de partitie is die de ADB-rootmachtiging bestuurt. Maar ik wilde niet te specifiek worden. Voel je vrij om bewerkingen voor te stellen.
@Firelord Wat betreft de bootloop: omdat als alles wat een vergrendelde bootloader deed een waarschuwing zou geven (en door zou gaan met opstarten), zou rooten gemakkelijk zijn. De reden dat eenvoudige partitie-flitsen op vergrendelde apparaten mislukken, is omdat de bootloader een wijziging detecteert. Of mis ik iets?


Deze Q&A is automatisch vertaald vanuit de Engelse taal.De originele inhoud is beschikbaar op stackexchange, waarvoor we bedanken voor de cc by-sa 2.0-licentie waaronder het wordt gedistribueerd.
Loading...