Vraag:
Zijn er risico's verbonden aan het rooten van een apparaat?
Aaronaught
2010-09-14 01:53:49 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Ik zie veel tutorials die me vertellen hoe mijn telefoon te rooten (Motorola Droid), maar geen enkele noemt mogelijke "bijwerkingen".

Afgezien van een paar relatief kleine problemen die lijken te moeten worden geroot om op te lossen, ik ben in principe blij met de telefoon en daarom een ​​beetje wantrouwend met een apparaat dat me veel geld heeft gekost en maar een paar maanden oud is.

Aangenomen dat ik alleen het over rooten heb, en geen van de typische post-root acties (zoals het installeren van een aangepast ROM), neem ik dan risico's door te kiezen voor rooten?

 • Heeft het het potentieel om het apparaat te blokkeren?
 • Zal het mijn garantie ongeldig maken?
 • Zal ik geen updates meer ontvangen?
 • Zal het de politie de volgende dag bij mijn voordeur verschijnen? (Ja, ik ben grappig.)
 • Is er nog iets anders waar ik op moet letten?

(Zie ook: Zijn er risico's verbonden aan het flashen van een ROM?)

Zie ook [Beveiligingsrisico's van het rooten van Android] (http://android.stackexchange.com/questions/6009/security-risks-of-rooting-your-android-smartphone), die is gemarkeerd als een duplicaat hiervan, maar eigenlijk niet.
@romkyns, zijn het daarmee eens. Ik ben voortdurend verbaasd over het aantal mensen dat bereid is gecompileerde code te installeren en uit te voeren vanaf een forumbericht zonder broncode. Ik heb dit net gepost: http://android.stackexchange.com/questions/83038/is-any-of-the-android-rooting-software-open-source
Zes antwoorden:
#1
+83
Bill Best
2010-09-14 01:58:22 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Heeft het het potentieel om het apparaat te blokkeren?

Hoewel het relatief eenvoudig is geworden op de Droid, vormen sommige methoden voor rooten meer risico dan andere. Kortom ja, er is een potentieel.

Zal het mijn garantie ongeldig maken?

Het hangt grotendeels af van waar u woont en van uw fabrikant (en hun garantiebeleid). Maar technisch gezien vervalt hierdoor in de meeste gevallen uw garantie.

Zal ik stoppen met het ontvangen van updates?

Dit hangt er weer van af. Sommige fabrikanten bieden updates voor geroote apparaten, terwijl andere dat niet doen. Deze blijven meestal binnenkomen en kunnen de root van uw telefoon ongedaan maken als u ze installeert, of u moet zelfs handmatig de root verwijderen voordat u hun updates kunt ontvangen. Als u een ROM van een derde partij installeert, heeft u niets anders te maken met uw oorspronkelijke fabrikant.

Zal de politie de volgende dag bij mijn voordeur verschijnen?

Ik hoop het zeker van niet :) maar als rooten het kraken van een bootloader inhoudt, zou het je theoretisch in sommige rechtsgebieden in juridische problemen kunnen brengen (anti-omzeilingswetten, enz.)

BEWERKEN: Houd er ook rekening mee dat er verschillende root-methoden zijn op basis van de huidige build die u gebruikt.

BEWERKEN: Het kan (vanaf 24 mei 2017) voorkomen dat u sommige apps installeren: Google Play kan nu voorkomen dat geroote gebruikers bepaalde apps downloaden

re: garantie, je kunt gewoon de root verwijderen als je garantie nodig hebt, toch?
@MGOwen Meestal wel; geen garanties.
Rooten is legaal in nexus volgens [AnswersFactory] (http://answersfactory.com/risk-rooting-android/) en [MakeUseOf] (http://www.makeuseof.com/tag/illegal-root-android-jailbreak -iphone /)
#2
+47
Bryan Denny
2010-09-14 02:01:08 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Heeft het de mogelijkheid om het apparaat te blokkeren?

Ja, het is mogelijk om je telefoon te blokkeren, maar dat zou zeer onwaarschijnlijk moeten zijn. Meestal is er een uitweg uit zelfs wat een baksteen lijkt.

Als je niet weet wat je doet en de ADB-methode wilt gebruiken (handmatig shell-commando's invoeren) om je telefoon te rooten, dan Zorg ervoor dat u alle aanwijzingen precies volgt zoals vermeld. Als je je telefoon op de een of andere manier blokkeert, maakt het niet uit hoe goed je telefoonverzekering bij je mobiele provider is; als ze ontdekken dat je geroot bent of geprobeerd hebt, zullen ze het niet repareren.

Als je je telefoon op de een of andere manier blokkeert, raak niet in paniek. Probeer deze dingen:

 1. Post een thread naar waar je het rootprogramma hebt gedownload of waar de root-methode is gepost.
 2. Post naar XDA onder hun vragen en antwoorden-sectie.
 3. Zoeken op internet. Iemand anders heeft waarschijnlijk hetzelfde probleem gehad als jij.

Het is heel goed mogelijk om je telefoon los te koppelen, maar het kost wat tijd en geduld om het op te lossen.

Zal het mijn garantie ongeldig maken?

Ja. Maar in de meeste gevallen kunt u uw telefoon zo herstellen dat ze nooit zullen weten dat u uw telefoon hebt geroot. En soms controleren ze niet eens of je je telefoon geroot hebt als je hem terugbrengt.

Krijg ik geen updates meer?

Ja en nee. Als je een rom flasht, ja. Maar hoogstwaarschijnlijk heeft rom constante updates (zoals CyanogenMod). Als je root en stock-rom bewaart, krijg je nog steeds OTA-updatemeldingen (maar als je een update uitvoert, wordt de root van je telefoon ongedaan gemaakt).

Is er nog iets waar ik op moet letten?

Moge de kracht bij je zijn. Nee, het is echt een relatief pijnloos proces met veel van deze "eenvoudige one-touch (un) root-tools" en zelfs dan is er een overvloed aan handleidingen en hulp van XDA om u te begeleiden en eventuele problemen op te lossen problemen die u mogelijk heeft. Maar als u tevreden bent met uw telefoon zoals hij is, root dan niet.

#3
+31
Lie Ryan
2011-02-16 02:13:18 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Geroote telefoons zijn net zo veilig als niet-geroote telefoons als je nooit root-toestemming verleent aan apps. Het probleem is dat als je je telefoon roott, je root-toestemming moet geven (waarom root je je telefoon in de eerste plaats), en applicaties die je root-toestemming geeft, kunnen frauduleus blijken te zijn of hun toestemming lekken om niet-vertrouwde applicaties root-achtige toestemming te geven.

Het draaien van een geroote telefoon is veilig zolang je weet welke app root-toegang moet geven en welke niet. Het probleem is dat zelfs als je aanneemt dat je alleen betrouwbare apps kiest, ze nog steeds onbedoeld machtigingen kunnen lekken (in beveiligingstaal wordt dit verward plaatsvervangend probleem genoemd), dus je moet echt voorzichtig zijn bij het kiezen van vertrouwde apps.

Is `root` een van de toestemmingen die wordt weergegeven in het toestemmingsvenster bij het installeren van een app?
@Jeff: nee, het is niet een van de toestemmingen in het toestemmingsvenster, althans niet op niet-geroote apparaten. Ik denk dat een rootmanager mogelijk rootrechtenbeheer zou kunnen integreren in het toestemmingsvenster, maar dat zou waarschijnlijk geen goed idee zijn, aangezien de meeste mensen de gewoonte hadden om gewoon door het toestemmingsvenster te klikken zonder het zorgvuldig te inspecteren.
#4
+8
DrDro
2011-03-03 16:27:04 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Sommige malware kan escaleren naar rootrechten, zelfs op een niet-geroote telefoon. Zoals degene die ze onlangs hebben gevonden in meer dan 50 (populaire) apps op de Android-markt.

http://www.pcworld.com/businesscenter/article/221247/droiddream_becomes_android_market_nightmare.html

Het waren * kopieën * van populaire apps, niet de populaire apps zelf.
Met populair bedoelde ik dat ze vaak zijn gedownload. Maar het waren inderdaad kopieën van relatief bekende apps waaraan malwarecode was toegevoegd.
Ik dacht dat een van de Android-trojans tot nu toe niet de moeite had genomen om te escaleren naar root? Ze vroegen gewoon om meer machtigingen dan dat soort apps in het algemeen nodig hebben, en dat gaf hen voldoende toegang om alles te doen wat ze wilden? Dat is tenslotte wat een klassieke trojan doet, ervoor zorgt dat u het binnenlaat en het de toegang geeft die het wil.
#5
+4
Quandary
2010-09-14 09:15:12 UTC
view on stackexchange narkive permalink
 Heeft het het potentieel om het apparaat te blokkeren? 

Ja.

 Vervalt mijn garantie? 

Absoluut.

 Zal ik stoppen met het ophalen van updates? 

Ja, als je een aangepast ROM installeert.

 Komt de politie de volgende dag bij mijn voordeur? 

Ja, maar alleen als je Chinees bent ;-). En zelfs dan, alleen als uw politiebestuur dicht genoeg bij Peking is.

En u moet zich ervan bewust zijn dat het een veiligheidsrisico is. Een rootgebruiker heeft toegang tot de hele telefoon, inclusief alle functionaliteit, en het geheugen van alle actieve applicaties. Een achterdeur kan worden geïnstalleerd in een aangepast ROM. Het is misschien niet eens in uw nadeel, maar uw telefoon kan onderdeel worden van een botnet.

Dit lijkt een beetje alarmerend. De meeste van deze ROM's zijn open source, dus eventuele achterdeurtjes zijn snel gevonden. En ik dacht dat het heel gemakkelijk was om een ​​Droid te rooten; kun je me verwijzen naar een link of bron over dit Motorola-probleem, zodat ik begrijp of dit van invloed kan zijn op mijn telefoon?
Ik heb het gelezen in een codeproject-nieuwsbrief, heb het niet meer. Ik weet het niet meer, maar het 'vernietig'-gedeelte was specifiek voor één lijn [waarschijnlijk laatste] mobiele telefoons. (het is een soort zekering, die uw telefoon PERMANENT uitschakelt als u probeert een aangepast ROM te laden) Zie hier voor het dichtstbijzijnde item bij een referentie: http://theunlockr.com/2010/07/14/motorola-continues-to -block-custom-roms /
@Aaronaught: Ik heb de bron van een van deze ROM's nog nooit gezien. Misschien zag ik er niet goed genoeg uit. Maar zelfs als ik de bron had, moet je vanuit die bron compileren, het is niet te zeggen of de ROM-afbeelding daadwerkelijk uit die bron is gecompileerd. Vervolgens moet u de hele bron bekijken. Succes daarmee. Als je echt goed bent, duurt het ongeveer een jaar. Dan moet je een gouden kaart maken, en sommige van deze tools waren closed-source, en dat maakt me een beetje onzeker over hun FOSS-motieven. Net als de telefoonmaatschappijen die de stuurprogramma's niet vrijgeven of het opstart-ROM niet digitaal ondertekenen.
Je stopt de telefoon niet, hij weigert gewoon op te starten totdat je er een ondertekende rom op flasht. Dat hele "e-fuse" -gedoe was angst zaaien.
[De e-zekering blokkeert niet] (http://androidcommunity.com/motorola-efuse-does-prevent-unofficial-roms-but-wont-brick-your-phone-20100716/).
Er moet worden verduidelijkt dat er alleen een beveiligingsrisico is als u roottoegang tot een applicatie toestaat; toepassingen die geen root aanvragen of waarvan u het weigert, zullen net zo veilig zijn als altijd (dat wil zeggen, enigszins onveilig, aangezien er exploits bestaan). Het `su` binaire bestand zou zelf ook malware kunnen zijn, maar dat is onwaarschijnlijk. Volledig antwoord: http://android.stackexchange.com/a/6010/9240
#6
+1
jiggunjer
2017-08-24 20:59:07 UTC
view on stackexchange narkive permalink

TLDR-versie (2017)

Heeft het de mogelijkheid om het apparaat te blokkeren?

Ja en nee , hangt een beetje af van de methode: installeren een officieel geroote ROM of een schakelknop is veilig. Het gebruik van een script dat afhankelijk is van een CPU-bug om kernelbeveiliging te kraken, is dat niet.

Zal het mijn garantie ongeldig maken?

Het hangt af van:

 1. De OEM ToS (Servicevoorwaarden). De meeste grote OEM's zeggen dat u de garantie verliest.
 2. Geldigheid van de gebruiksvoorwaarden volgens de regionale wetgeving. In de EU is bijvoorbeeld een servicevoorwaarden die claimen dat de garantie ongeldig is bij rooten, niet afdwingbaar. Ze kunnen uw garantie daarom niet wettelijk weigeren. Maar in het ergste geval moet je misschien voor de rechtbank vechten om het te krijgen (nog niet gehoord).

Krijg ik geen updates meer?

50 / 50 , verschilt per OEM. In het negatieve geval kunt u de bijgewerkte versie vaak ongedaan maken en vervolgens opnieuw rooten. Maar niet altijd.

Politie? Andere dingen?

Geen politie. Rooten is niet illegaal , waar dan ook. Maar:

 • de Play Store kan het detecteren en kan voorkomen dat u bepaalde apps downloadt, hoewel het u niet belet die apps ergens anders te krijgen.
 • apps met root-toestemming kan meer schade aan uw systeem aanrichten, dus pas op voor beveiligingsrisico's, kijk hier


Deze Q&A is automatisch vertaald vanuit de Engelse taal.De originele inhoud is beschikbaar op stackexchange, waarvoor we bedanken voor de cc by-sa 2.0-licentie waaronder het wordt gedistribueerd.
Loading...